Het onwaarschijnlijke verhaal van een boekrol die de Holocaust overleefde

Het onwaarschijnlijke verhaal van een boekrol die de Holocaust overleefde

75 jaar bevrijding Auschwitz
Op 27 januari 1945 bevrijdt het Russische Rode leger het Duitse nazi vernietigings- en concentratiekamp bij de Poolse stad Auschwitz, enkele tientallen kilometers westelijk van Krakau. In november 2005 hebben de Verenigde Naties besloten dat de bevrijding van Auschwitz voortaan als Holocaust Memorial Day herdacht zal worden. Deze herdenking wordt in Nederland door het Nederlands Auschwitz Comité jaarlijks georganiseerd op de laatste zondag van januari, dit jaar 26 januari.

Een boekrol die de Holocaust overleefde
In de Kristallnacht, de nacht van 9-10 november 1938, werd de gehele Joodse bevolking van de stad Fürth weggevoerd en vermoord. De Joodse gemeenschap wist echter, voorafgaande aan deze ramp, de Thorarollen te ‘redden’ door ze in een grafkist te verbergen en ten grave te dragen. De synagoge werd totaal verwoest en geen van de 2000 Joden in Fürth overleefde de Holocaust, echter deze rollen wel.

Decennia later, bij de uitbreiding van de stad, werd de kist opgegraven en de inhoud verkocht. De 300 jaar oude rollen bleken goed geconserveerd en nog zeer bruikbaar. Een koper schonk één van deze oude Thorarollen aan de Bible Society Israël (BSI) (https://israeli.bible/).

Grote waarde
De Bible Society in Jeruzalem is een belangrijke steun voor de verkondiging van het evangelie van Jezus Christus. In de winkel in de Jaffastraat, nabij de oude binnenstad, is een breed assortiment aan toerusting en bijbeluitleg verkrijgbaar. En in de kleine expositie en bezinningsruimte kunnen bezoekers stilstaan bij het werk van God, voor en door het Joodse volk. Als Joden onderweg naar de oude stad langs de BSI-vestiging komen, kan de eerbied voor deze rol hen in aanraking brengen met het evangelie van onze Heer Jezus – het heil uit hun eigen volk gekomen. Door de boekrol op een aantrekkelijke manier te presenteren wordt er op een mooie en verbindende manier contact gelegd met (orthodoxe) Joden en andere bezoekers. Voor christenen is het Oude Testament net zo belangrijk als het Nieuwe. Veel Joden weten dat niet. Helaas is ook de vervulling van de Thora door de Messias voor velen nog onbekend.

Wilt u helpen?
De GKV organisatie Yachad wil de rol die de holocaust overleefd heeft een waardige plaats geven. Yachad heeft toegezegd de daarvoor benodigde € 9000,- bij elkaar te sparen en zo de rol een ereplaats te bezorgen. Wilt u ook uw steentje bijdragen? Dat kan door uw bijdrage over te maken op bankrekeningnummer NL34 RABO 0348 9996 23 t.n.v. Yachad te Ommen o.v.v. “boekrol project”.

Tenslotte, als u via onze nieuwsbrief op de hoogte wilt blijven van het werk van Yachad, kunt u de nieuwsbrief aanvragen via [email protected] of via de website onderaan de homepage op www.yachad.nl.

Rein Visscher – Yachad