Van hulp naar helper!

Anderhalf jaar geleden bezocht ik een vrouw waarvan de partner overleden was. Ze was in rouw, kreeg te maken met gezondheidsklachten en had hulp nodig om overzicht over haar financiën te houden. Het overlijden van haar zoon, jaren eerder, kwam weer naar boven. Ze was bang in een gat te vallen. Ze was nog vrij jong, 63 jaar. De meeste cliënten die ik bezocht waren ouder dan 75 jaar. Een flits ging door mij heen: wat zou het fijn zijn als zij later zelf vrijwilliger wordt!

Ze had het zwaar. Het lukte maar niet de suiker op niveau te krijgen. De nachten waren moeilijk en ook geestelijk knapte ze af. De kinderen deden hun best te troosten en te steunen. En ook de buurvrouw nam haar mee naar buiten voor een wandeling. Ze meed contact met mensen en durfde er niet op uit te gaan. Ze zat verstrikt in haar zelf zowel lichamelijk als geestelijk.
Het waren geen gemakkelijke bezoeken aan haar. Maar ik zag dat het haar goed deed. Voorzichtig bracht ik in of ze het fijn zou vinden als een vrijwilliger haar geregeld zou bezoeken. Ze wilde het proberen.

Ik ging zoeken in de groep vrijwilligers die ik had opgebouwd. Het klikte gelijk tussen haar en de vrijwilliger en de vrijwilliger hield me op de hoogte. Inmiddels heeft de vrijwilliger haar al meer dan 30 keer bezocht. Ik moest weer terug denken aan mijn eerste ontmoeting met haar. Zij vrijwilliger worden?!
Ik bracht het in bij de vrijwilliger en die vond mijn gedachte niet vreemd. Nu nog niet, zei ze. Maar wist je dat ze haar buurvrouw van 77, van een paar deuren verder, regelmatig bezoekt? Dat ze samen gaan winkelen? Ze was al bezig een ander te helpen.
Vorige week is ze na anderhalf jaar bezocht te zijn door een vrijwilliger, zelf vrijwilliger geworden. Een feestje! Ze is nu 65 jaar en ik heb er alle vertrouwen in dat ze een goede vrijwilliger zal zijn.

Ruim twee jaar draait het Motto project in Delfshaven. Jaarlijks worden 40 ouderen geholpen. Nieuwe cliënten blijven zich melden. Dus je voelt het al, nieuwe vrijwilligers zijn nodig.
Wil je op eenvoudige wijze iets voor een ander betekenen? Heb je één keer in de twee weken anderhalf uur over om een oudere te bezoeken? Laat het me weten. Henk Kamminga, hkm@samen010.nl , 06-28830857. Voor meer info zie ook https://www.samen010.nl/projecten/alle-projecten/motto/